Door zes jaren van besparingen op de rug van de bevolking en dankzij een bijkomende financiering van het Gewest, kon Molenbeek een budgettaire marge vrijmaken van 800 000 euro. Maar waar gaat dit geld voor dienen? Voor de PVDA is er geen twijfel mogelijk: dit bedrag moet naar de gemeentelijke basisscholen gaan.

«Eind 2017, vroegen wij 1200 Molenbekenaars naar hun prioriteiten voor de gemeente. Onderwijs en jongeren waren veruit de belangrijkste bekommernissen van de Molenbekenaars. Wij willen dat de prioriteiten van de Molenbekenaars ook gerespecteerd worden. Dat geld, is hún geld», legt Dirk De Block uit, lijsttrekker bij de verkiezingen.

De PVDA wijst er op dat het onderwijs behoorlijk zwaar geleden heeft onder dit bestuur : «Denk maar aan de 1000 kinderen die uitgesloten werden door het betalend maken van de dagopvang. De beloofde kwaliteit is er niet gekomen. En de verhoging van de schooltarieven! Of de afschaffing van de «reserve»-pool onderwijzers voor de vervanging van afwezigen. Het gebrek aan middelen laat niet toe de uitdagingen aan te gaan. De cijfers behaald bij het CEB, het Getuigschrift Basisonderwijs van de Franse Gemeenschap, liggen in de Molenbeekse scholen 10% lager dan het gemiddelde van de Franse Gemeenschap», verduidelijkt Dirk De Block. «En Molenbeek is een van de gemeenten met de hoogste schooluitval».

De PVDA stelt voor om de budgettaire marge bij voorrang aan te wenden voor de aanwerving van extra onderwijzers, één per school, om een kwaliteitsvol en gratis onderwijs te garanderen. «Kleine groepen, omkaderd door onderwijzers, met kinderen gespreid per jaar. Na de lesuren kan men er kinderen die het nodig hebben gratis bijscholen. Daar is bijkomend onderwijzend personeel voor nodig.»
Volgens de linkse partij zouden die extra onderwijzers ook het probleem oplossen van de afwezige of zieke onderwijzers, die nu niet altijd vervangen worden.

Voor de 19 scholen van Molenbeek zou zo'n maatregel ongeveer één miljoen euro kosten, wat perfect realiseerbaar is als men er de budgettaire marge voor gebruikt. «Onze kinderen zijn dit waard.»

De PVDA wil de inwoners en de ouders van de Molenbeekse scholen mobiliseren. «Wij hebben in mei een petitie gelanceerd die we op 3 september opnieuw gaan opstarten. Wij willen dat het onderwijs de belangrijkste inzet wordt van deze verkiezingscampagne. Wij hebben meer dan 20 voorstellen in ons programma en wij gaan door met het mobiliseren van de inwoners om ze samen met hen te realiseren.»


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

Doe je mee?