Een gemeente in solidariteit met de rest van de wereld
In een gemeente als de onze, waar mensen van over de hele wereld samenleven, zijn ontwikkelingssamenwerking en internationale solidariteit belangrijk. Ze dragen bij tot een meer open en solidaire samenleving. Wij vinden dat het gemeentebestuur de ontwikkelingssamenwerking en de initiatieven van Molenbeekse organisaties die actief zijn op het vlak van internationale solidariteit moet blijven steunen. We willen een solidaire gemeente die zich inzet voor een actief plaatselijk vredesbeleid en die ons koloniale verleden aanklaagt. Een gemeente die geen relaties onderhoudt met apartheidsregimes en die het internationaal recht hoog in het vaandel draagt. Een gemeente waar solidaire burgers te vinden zijn in de vele verenigingen die internationale solidariteit promoten.
Wat wij willen
Eén. We zullen de ontwikkelingssamenwerking versterken
- Geïnspireerd door de aanbevelingen van het verkiezingsmemorandum van de koepel van Nederlandstalige NGO's 11.11.11, verhogen we het gemeentelijk budget voor ontwikkelingssamenwerking.
- We ontwikkelen de samenwerking van de gemeente met het Zuiden en breiden die uit naar landen waaruit veel onderdanen in Molenbeek wonen, maar ook naar landen waar ngo's of in Molenbeek gevestigde maatschappelijke organisaties actief zijn.
- We steunen organisaties die ijveren voor internationale solidariteit en die Molenbeekenaars sensibiliseren en organiseren rond Noord-Zuidthema's.
- We maken van de gemeente een fairtradegemeente, met een aankoopbeleid ten voordele van duurzame ontwikkeling en sensibiliseringscampagnes.
- We zorgen ervoor dat het gemeentebestuur een ethisch financieel beleid voert dat rekening houdt met duurzame ontwikkeling en mensenrechten.
- We concretiseren onze zusterschapsbanden met Jenin (Palestina), Mbour (Senegal) en Mokrisset (Marokko).
- We brengen de motie "gastvrije gemeente" die in verschillende Brusselse gemeenten werd aangenomen in de praktijk door ervoor te zorgen dat migranten een waardig onthaal krijgen zodat ze niet langer op straat moeten overnachten. We garanderen hen een eenvoudige toegang tot dringende medische hulp.
- Net zoals onze gemeente op ons initiatief heeft gedaan, moedigen we de andere gemeenteraden van het gewest aan om een motie aan te nemen om ervoor te zorgen dat de mensenrechten en de sociale- en milieunormen bij alle overheidsopdrachten worden nageleefd.
Twee. Een gemeente met een plaatselijk vredesbeleid
- We willen dat de gemeente een duidelijk standpunt inneemt voor een wereld zonder kernwapens.
- We willen internationale solidariteitsinitiatieven en acties versterken voor mensen die lijden onder oorlog of geconfronteerd worden met rampen over de hele wereld.
- We willen plaatselijke of nationale voorstellen voor vredesinitiatieven versterken.
Drie. Steun aan het Palestijnse volk
- We zetten onze steun en solidariteit met het Palestijnse volk voort. We nemen onze verantwoordelijkheid - zoals beschreven in internationale verdragen - om als plaatselijke overheid bij te dragen aan de naleving van de beslissingen van het Europese Hof van Justitie om een einde te maken aan het risico op genocide en de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden.
- We sluiten multinationals die actief zijn in de illegale Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden uit van onze overheidsopdrachten, zoals de gemeenteraad van Molenbeek in 2017 op voorstel van de PVDA heeft beslist.
- We ontwikkelen het partnerschap met de stad Jenin (Palestina) tot een bewustmakings- en samenwerkingsproject.
Visie
Molenbeekse burgers zijn solidaire burgers. Dit uit zich in een brede waaier van organisaties en initiatieven in de gemeente. Wij vinden dat deze solidariteit moet worden aangemoedigd en niet belemmerd door de gemeentelijke overheid.
Eén. We versterken de ontwikkelingssamenwerking
België besteedt over het algemeen veel te weinig middelen aan ontwikkelingssamenwerking. Zoals de koepels CNCD-11.11.11 vragen, willen we ons engageren om overal een aandeel van 0,7% van de gemeentebegroting te besteden aan internationale solidariteit. Op deze manier kan de gemeente een signaal afgeven aan ons land dat het zijn eigen bijdrage moet verhogen, wil het eindelijk voldoen aan de internationale verplichting om 0,7% van het nationaal inkomen te besteden aan ontwikkelingssamenwerking.
Om de reikwijdte van ontwikkelingssamenwerking te versterken, vinden we het belangrijk om niet alleen te focussen op projecten in het Zuiden, maar ook te blijven investeren in een belangrijke Noordelijke component. Een Noordelijke dimensie die de bevolking zal opvoeden en sensibiliseren rond de thema's internationale samenwerking en solidariteit.
De gemeente moet zich volledig inzetten voor eerlijke handel en voor een breed inkoopbeleid dat duurzame ontwikkeling bevordert, en moet daarvoor een beroep doen op deskundigen in de inkoopafdeling. Bij de aankoop van bouwmaterialen, werkmateriaal, meubilair, rollend materieel en andere goederen kan een duurzaamheidstoets worden toegepast. Naast dit aankoopbeleid kan de gemeente een bewustmakingscampagne voeren over ongelijke handelsrelaties. De meeste Brusselse gemeenten hebben zich uitgeroepen tot “TTIP-vrije gemeenten”, waarmee ze een sterk signaal geven over de gevaren van dit internationale handelsakkoord.
Als openbare speler willen we dat de gemeente het voortouw neemt om een ethisch financieel beleid te ontwikkelen en te respecteren. Het Publipart-schandaal heeft veel burgers geschokt. Hoe is het mogelijk dat intercommunales vandaag geld investeren in bedrijven die wapens produceren en de mensenrechten schenden? De gemeente moet zich engageren om geen handel te drijven met landen of bedrijven die terrorisme steunen.
Kinshasa is de hoofdstad van de Republiek Congo, ooit een Belgische kolonie. Gezien de massamoorden, uitbuiting en plundering van het land door de kolonisatoren, is het vanuit een dekoloniaal perspectief dat we een verzustering op basis van solidariteit willen behouden.
De meeste Brusselse gemeenten zijn ook doorgangsgemeenten voor grote aantallen migranten die op de vlucht zijn voor oorlog en armoede. Ze zijn op zoek naar een betere toekomst voor zichzelf en hun kinderen. We willen een "gastvrije gemeente" zijn en we moeten ervoor zorgen dat we de migranten die hier arriveren een waardig onthaal kunnen bieden. Dit betekent dat we ze waardige huisvesting en toegang tot dringende medische hulp moeten bieden.
Tot slot willen we voortzetten wat de gemeente Molenbeek onder onze impuls heeft bereikt: we willen ervoor zorgen dat de mensenrechten en de sociale en milieunormen in alle overheidsopdrachten worden gerespecteerd. We moeten een controlebeleid invoeren en sancties voorzien bij niet-naleving. Dit zal het met name mogelijk maken om bedrijven uit te sluiten die op grote schaal bijdragen aan de vernietiging van de natuur, of die samenwerken met Israëlische kolonies.
Twee. Een gemeente met een plaatselijk vredesbeleid
De gemeente zal een plaatselijk vredesbeleid voeren en in het kader daarvan inwoners warm maken voor vredesgerelateerde thema's en initiatieven. In samenwerking met verenigingen zal de gemeente een breed scala aan educatieve activiteiten aanbieden, zoals reeksen conferenties, educatief materiaal, informatieavonden en tentoonstellingen.
De gemeente kan ook deelnemen aan campagnes voor vrede, zoals de vredesbeweging voor kernwapenvrije gemeenten. De gemeente Brussel-Stad heeft zich ook aangesloten bij het initiatief Mayors for Peace, dat werd opgezet door de burgemeester van Hiroshima, die pleit voor de volledige afschaffing van kernwapens. Dit initiatief verenigt 7.500 gemeenten in 163 landen. Andere gemeenten zouden dit voorbeeld moeten volgen en nee zeggen tegen kernwapens. Ze kunnen een sterk signaal afgeven aan onze federale overheid om het VN-verdrag te ondertekenen dat oproept tot de afschaffing van kernwapens. 122 landen over de hele wereld hebben dit al gedaan.
Drie. Steun aan het Palestijnse volk
De gemeente Molenbeek speelde een voortrekkersrol door een gemeentelijke resolutie aan te nemen die bedrijven die medeplichtig zijn aan de Israëlische bezetting van Palestina uitsluit van deelname aan openbare aanbestedingen van de gemeente. Helaas bleef deze resolutie dode letter, aangezien ze niet werd toegepast door de openbare aanbestedingsdiensten. Als plaatselijke overheid moeten we onze verantwoordelijkheid nemen volgens het internationaal recht om een einde te maken aan een situatie van bezetting die door het Internationaal Gerechtshof als illegaal wordt beschouwd. Meer recent heeft het Hof geoordeeld dat er een dreigend gevaar van genocide bestaat. Dit betekent dat we alle middelen die ons ter beschikking staan, inclusief onze economische en commerciële relaties, moeten gebruiken om bij te dragen aan de beëindiging van deze illegale situaties. Dit betekent geen contracten meer ondertekenen met of betalen aan multinationals die betrokken zijn bij activiteiten die door het Hof als illegaal worden beschouwd.
Om onze steun aan het Palestijnse volk te tonen, zal de gemeente een samenwerkingsproject ontwikkelen met onze partnerstad Jenin in Palestina in het kader van haar budget voor internationale solidariteit.