Een budget van weerbaarheid en sociale rechtvaardigheid voor Molenbeek

Een budget van weerbaarheid en sociale rechtvaardigheid voor Molenbeek

Deze vrijdag 20 juni heeft de nieuwe gemeentelijke meerderheid PS/Vooruit-PVDA-MAMA het budget van Molenbeek voorgesteld. "Dit is een budget van weerbaarheid. Tegenover een uiterst gespannen budgettaire situatie - een tekort van bijna 11 miljoen euro in 2024 en een structureel tekort - hebben we standgehouden", legt de eerste schepen Dirk De Block (PVDA) uit. "We zijn een nieuwe meerderheid, geïnstalleerd eind 2024", voegde hij eraan toe. “En toch zijn we er in enkele weken in geslaagd om een budget in evenwicht voor te stellen, zonder onze sociale prioriteiten te verloochenen. Dat is weerbaarheid: standhouden zonder op te geven."

Weerstand bieden, beschermen, investeren

Na een tekort van -9 miljoen in 2023 en bijna -11 miljoen in 2024, was een inspanning van bijna 10 miljoen euro nodig om een budget in evenwicht te bereiken. Naast het opvangen van dit tekort van 10 miljoen, is een extra inspanning van 5 miljoen gedaan om de inwoners van Molenbeek te beschermen en de sociale prioriteiten van deze progressieve meerderheid mogelijk te maken. Een totale inspanning van 15 miljoen dus, zonder verhoging van de kadastrale belasting (PRI) of van de personenbelasting (IPP), zonder verhoging van de schoolkosten en zonder ontslagen.

Dit budget in enkele cijfers:

  • Een historische steun van 43,7 miljoen euro aan het OCMW om de armoede te bestrijden, dat is 3,1 miljoen euro extra.
  • Extra middelen voor de veiligheid: 1 miljoen extra voor de politiezone. De gemeentelijke subsidie voor de zone bereikt een recordbedrag van 31,2 miljoen euro.
  • 220.000 euro extra voor de vzw Move, om het jeugdwerk en de sociale cohesie te versterken.
  • Onze steun aan onze kinderopvang (Olina en Molenketjes) van 3,5 miljoen euro wordt behouden.
  • Onze actieve politiek voor jongeren, ouderen en sport wordt behouden: de sportcheques, de twee grote maaltijden voor senioren en het gratis middagmaal blijven.

Deze extra inspanningen vereisen extra inkomsten. Om dit te bereiken, heeft de coalitie gekozen voor een rechtvaardigere belasting. De breedste schouders worden aangesproken: grote supermarkten, grote privéparkeerplaatsen, grote kantoren, reclameborden en speculanten (onbewoonde of onhygiënische woningen).

Een duidelijke koers voor de toekomst

Dit budget is niet alleen een antwoord op de sociale noden, het is een strategische keuze:

  • 6,5 miljoen (in 3 jaar) om onze schoolinfrastructuur te renoveren.
  • 6 miljoen euro (in 3 jaar) om gemeentelijke woningen te renoveren. Het budget om gemeentelijke woningen tussen twee huurders in orde te brengen is verdubbeld tot 600.000 euro.
  • De toekomst van de cultuur voorbereiden: de aankoop van een operatiecentrum voor "Molenbeek 2030" met het oog op het verkrijgen van de titel van Europese cultuurhoofdstad.
  • We starten een ambitieus programma voor de renovatie van onze wegen met 4,7 miljoen euro.

Een oproep aan het federaal en regionaal niveau voor een rechtvaardige financiering van de gemeenten

De meerderheid roept ook duidelijk de andere overheden op: het onvoldoende financieren van gemeenten brengt de openbare diensten in gevaar. We schatten het tekort aan financiering door de federale en regionale overheden voor de taken die ze ons opleggen op 38 miljoen euro:
  • De gemeente moet 30% van de leeflonen financieren: een inspanning van 21 miljoen euro uit eigen middelen van de gemeente, terwijl de federale regering de criteria voor het verlenen van de leeflonen bepaalt en de bedragen ervan vastlegt. Als het federaal niveau 100% van de leeflonen zou financieren, zou Molenbeek 21 miljoen euro hebben om sociale politiek te voeren.
  • Als elke gemeentelijke politieagent dezelfde federale financiering zou ontvangen als een Vlaamse of Waalse politieagent, zou de gemeente 7 miljoen euro minder uit eigen middelen moeten halen.
  • Als de Regio de subsidies aan de gemeenten sinds 2021 correct had geïndexeerd, zou Molenbeek vandaag 10 miljoen euro meer hebben om haar inwoners te beschermen.

Molenbeek besteedt vandaag 400 euro minder per inwoner dan de gemiddelde gemeente. Dit betekent 40 miljoen euro minder aan uitgaven, waarvan 30 miljoen euro minder aan personeelskosten, vergeleken met het regionaal gemiddelde. Molenbeek doet al veel met zijn beperkte middelen, maar er ontbreken honderden personeelsleden. De andere overheden moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen.

Stop met de Arizona-maatregelen en de uitsluiting van werklozen

De aangekondigde uitsluiting van 4.300 Molenbekenaars van de werkloosheidskas, waarvan meer dan 1.000 ouder zijn dan 55 jaar, zal een humanitaire, sociale maar ook financiële ramp zijn voor de OCMW en de gemeente. Het is vandaag moeilijk om precies te schatten hoeveel het OCMW extra zal moeten besteden om deze 4.300 personen op te vangen. Maar het gaat om een extra last van ten minste 7 miljoen euro. Een last op het gemeentebudget van 2026.

Een links project, trouw aan zijn beloften

Met dit budget van weerbaarheid bewijzen de PVDA en zijn partners dat het anders kan: met strengheid, maar zonder op te geven aan sociale rechtvaardigheid. In Molenbeek wordt een andere koers gezet: die van een gemeente die weerstand biedt, beschermt en de toekomst bouwt met en voor zijn inwoners.