PVDA en Écolo Samen vragen de burgemeester om de families zonder papieren niet uit huis te zetten.

Tijdens de eerste gemeenteraad komende woensdag 5 december schuift de oppositie een dringende zaak naar voor. 90 personen (vooral kinderen en zwangere vrouwen), verenigd in La Voix des sans papiers, verblijven sinds 21 oktober in een leeg gebouw in de havenwijk van Molenbeek. PVDA en Écolo Samen vragen de burgemeester om er voor te zorgen dat alle legale opties gebruikt kunnen worden door de families en hun advocaat.

 

Geconfronteerd met de vraag tot uitzetting door de eigenaars die beweren dat ze bouwwerken willen uitvoeren, heeft de gemeente tijdens de raad van 21 november beslist dat niet aan de voorwaarden voor uitzetting werd voldaan. Niettemin hebben de eigenaars, op dringende en unilaterale wijze, een uitzettingsbevel verkregen. In tussentijd heeft Catherine Moureaux, de kersverse burgemeester van Molenbeek, alvast haar lokale politie uitgestuurd om de uitzettingsdreiging tegen woensdag 5 december op te drijven.

PVDA en Écolo Samen vragen de burgemeester om er voor te zorgen dat alle legale opties gebruikt kunnen worden door de families en hun advocaat.

« De Gemeente moet er alles aan doen om zijn inwoners te beschermen, met of zonder papieren. Ze moet er op toezien dat deze laatsten hun rechten kunnen laten gelden en alle legale toevluchten te gebruiken vooraleer zij een uitzetting organiseert die dramatische gevolgen zou hebben voor deze families. »

« Dit gebouw ontzetten om de projectontwikkelaars te laten speculeren heeft geen zin. Er is geen sprake van hoogdringendheid. » legt Karim Majoros uit, uittredend schepen en raadslid voor Écolo Samen. « De werken aan de gebouwen kunnen niet beginnen aangezien de eigenaars de noodzakelijke stappen nog niet hebben gezet, noch administratief, noch het betalen van de stedenbouwkundige lasten. »

De nieuwe burgemeester Catherine Moureaux lijkt nochtans zo snel mogelijk de uitzetting te willen doorvoeren. Met haar goedkeuring zijn op zondag 2 december tegen 17u30, voor de tweede keer in 2 dagen, verschillende politieagenten het gebouw binnengegaan om de families te intimideren en met uitzetting te bedreigen.

Komende woensdag 5 december komt de nieuwe gemeenteraad samen om de raadsleden te beëdigen. PVDA en Écolo Samen hebben dringend de vraag aan de gemeente gesteld om niet deel te nemen aan een uitzetting alvorens te weten welke legale toevluchten mogelijk zijn. De oppositie stelt het College en de raad voor om de tijd en de nodige maatregelen te nemen om op een menselijke manier te handelen en de rechten van de bewoners te respecteren in deze koude wintermaanden.